preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload

Ausztria

Ország-ismertető

A szavazás jelenlegi állása:

Eredmény:
343 szavazat

Az Ön véleménye:

Ausztria

Beutazási és tartózkodási információk [szerkeszt]

Ausztria az Európai Unió tagja, így magyar állampolgárnak elegendő a magyar személyi igazolvány a beutazáshoz.

Nagykövetség [szerkeszt]

Bécsben van magyar nagykövetség
Cím: Bankgasse 4-6 1010 Wien
Telefon: +43 1 537-80-300 (munkaidőben)
Ügyelet: +43 669 120-290-48 (mobiltelefon diplomáciai ügyekben, munkaidőn kívül)
Fax: +43 1 535-99-40
E-mail: vie.missions@kum.hu
Honlap: www.mfa.gov.hu/emb/vienna

 

Szerkeszt

Legfrissebb kártyák

Sas aréna – madárkert és madárröptető aréna

Landskron

Eredmény:
A Landskron vár keleti részében egy madár kertet és marár röptető arénát alakítottak ki. Ide külön fizetni kell, az állatkertbe és a rendszeres időközönként megrendezett madárröptető show-ra az együttes belépő felnőtteknek 9€ (2009), amennyiben csak az állatkerti rész érdekel minket a belépő felnőtteknek 4€ (2009). Cserébe különböző sasokat, sólymokat, keselyűket, baglyokat, szóval mindenféle ragadozó madarakat láthatunk test- és repülés közelben. Egyszer talán érdemes megnézni egy madárröptető előadást, de mindenki maga döntse el megér-e neki ekkora összeget kiadni egy ilyen látványosságért, ezt leginkább egy több tagú család esetében igencsak megkérdőjelezem.

Szent Pál kolostor múzeuma

Sankt Paul im Lavanttal

Eredmény:
Adelhaid-kereszt (Adelheid-kreuz) a kolostor jelképe

A Lavant-völgyi Szent Pál bencés apátság (Stift St. Paul im Lavanttal) Európa egyik legnagyobb művészeti gyűjteményével büszkélkedhet. A kolostor épület jelentős része napjainkban múzeumként üzemel, ahol az idelátogató laikusok is megtekinthetik az apátság csodálatos művészeti gyűjteményét és igen jelentős könyvtárát. A több emeletes, számos kiállító teremből álló, hatalmas múzeumban olyan értékeket csodálhatunk meg, mint a híres Adelhaid magyar királynő tulajdonát képező XI. századi kereszt formájú ereklyetartót (mely egyben az apátság és a múzeum jelképe is) Rubens, Martin Johann Schmidt, Van Dyck, Holbein festményeit, Albrecht Dürer és Rembrandt fametszeteit, középkori szobrokat és festményeket, valamint ezenkívül természetesen jelentős számban különböző művészileg csodálatosan megalkotott egyházi használati tárgyakat, miseruhákat, kelyheket, cibóriumokat, ereklyetartókat, monstranciákat stb. A múzeumban ízelítőt kaphatunk a kolostor híres könyvtárából is, ahol több mint 180 000 V. és XVIII. század közötti különböző értékes könyv és kézirat található. A felnőtt belépő 2009-ben 10,50 €.
www.europaausstellung.at

Hősi halottak emlékműve

Riegersburg

Eredmény:
A hősi emlékmű, háttérben a Riegersburgi vár A Riegerburgi várhegyen, az alsó várudvaron, a szőlőföldek tőszomszédságában kapott helyet a II. világháborúban hősi halált halt helyiek emlékműve, temetője. Az egyszerű, nem hivalkodó, kimondottan kedves emlékmű csodálatos környezetben fekszik méltó emléket állítva a hősi halottaknak.

Gerlitzen

Annenheim

Eredmény:
Gerlitzeni sípályák

A Gerlitzeni Alpok az Ossiacher tó partján fekszik, gyönyörű környezetben. Talán az egyik legszebb ausztriai sípálya. Önmagában álló hegy, gyönyörű fentről a kilátás. És a felhők sokszor hatalmas tengerként veszik körül 360 fokban. 1900m-es csúcs, amit kb. 1000 m-től síelünk.

Megközelítés: Villach mellett kell lejönni az autópályáról, vagyis már igen csak az olasz-szlovén határ közelében. Budapestről ez kb. 5-6 óra, normál tempóban az M1-esen fel, aztán Bécstől le az A4-en. (A GPS az M7 útvonalát is ajánlja, Szlovénián keresztül, ezt még nem próbáltuk, de a szlovén átkelés 15 euró).

Feljutás: A gerlitzeni pályák több helyről is megközelíthetők. A fő kiindulási pont a Kanzelbahn, amely Annenheimból indul, a tó mellől. Itt egy 4 személyes libegő visz fel a sípályák fenti kiindulási pontjához, és innen még tovább kell liftezni. A Kanzelbahn önmagában nem rossz, de két dologra figyelni kell. Egyrészt a közvetlenül mellett lévő P1-3 parkolók kicsik, nagy eséllyel nem férünk már be. Másrészt az a 4 fő nem túl sok... Ja, és napi egyszer lehet csak a bérlettel ingyen felmenni a Kanzelbahnon. Szóval nem rohangálunk le a kocsihoz!

A P4 parkoló a tó sarkánál van, kb fél km-re a Kanzelbahntól. Shuttle buszjárat közlekedik, 5 perces időközökben. Ez teljesen jól működik, reggel-este addig megy, amíg szükség van rá. A köztes parkolókban viszont meg lehet szívni, mert hiába van megálló, a busz vlszeg tömve lesz és nem áll meg. Lehet gyalogolni. Szóval kiindulásként a Klösterle parkolóját ajánljuk. Ez innen kb. 15 perc, de könnyebb parkolni, és közvetlen járattal megyünk fel a csúcsra (félpályán átszállással). És ugye nap végén vissza is lehet csúszni a parkolóba, míg a Kanzelbahntól nem vezet le semmi. Így a reggeli tömeget akár újból végigállhatjuk délután. Van még a Bodensdorfi parkoló, ami a hegy közepén van. Nagy hóban az necces lehet.

A pályákról: A csúcsról a Kanzelbahnhoz érkező pályák általában a nap elején élvezhetők. Hamar kibuckásodnak a nagy tömeg miatt. És nem is annyira izgalmas pályák, relatív rövidek is. A gerlizteni síelés teljesen jól elképzelhető nélkülük. A csúcsról induló 5-ös kék pálya nagyon kellemes bemelegítő hely és kezdőknek is kiváló. Nem véletlenül van  itt egy 8 ülős buborék lift(!).  Ami azért gyanús, néha az ember azt érzi, hogy egész Karintia ezen a pályán tanul síelni. A fekete 3-as igazából egy natúr pálya, nem a meredeksége miatt kapta a színt. Van néhány piros csákányos is, ezek felejthetők.

A Klösterle pálya (8-9) viszont kárpótol mindenért: 5 km hosszú, széles, jó a lejtése és a letörések elhelyezkedése. Napokig lehet síelni.  Egy 4-es lift visz fel a tetejére, félpályás átszállással. A buborék azért hiányzik róla. A Klösterle pályán a legnagyobb tömegek idején sem kellett sokáig várni. A Bodensdorf irányába induló 10a-s pálya kellemes kéknek indul, aztán a végén van egy durva (de rövid) fekete letörés. Így lett átlagban piros pálya :-) A 10b ezt kerüli ki. Elég rövidke az egész, egy 2 üléses lift visz vissza. A 11-es a folytatása, kellemes kis pálya, csak csákányos és az átkötés a 10-es liftjéhez kellemetlen botozásra kényszerít, mert nem lejt az út.

Annyit még érdemes megjegyezni, hogy a Klösterle alsó része rossz hóviszonyok  esetén vlszeg nem működik. Ez pedig jelentősen rontja az egész síelés minőségét, mert fontos szakaszról van szó.

A bérletek árai átlagos körüliek Ausztriai viszonylatban. A karintiai Top-Ski-Pass ide is jó, de nem ezt kapjuk alapból. Hüttékből bőségesen találni a pályák mentén. Jó az 5-ös aljában lévő, a Klösterle alján található nagy Hütte és a Klösterle pálya felső szakasza mentén a Huaba Hütte (felső emelet sokszor üres).

Almdudler

Bécs (Wien)

Eredmény:
Mint nagyon sok országnak így Ausztriának is megvan a saját maga, hazai, igen népszerű szénszavas üdítő márkája, úgy mint pl.: a cseheknek a Kofola, Máltán a Kinnie, stb. vagy ahogy nálunk volt a Márka vagy a Traubisoda. Csak míg az előbb felsorolt külföldi márkák az adott országokban nagyon népszerűek, mindenhol kaphatóak, és komoly konkurenciát jelentenek a multiknak (Coca-Cola, Pepsi), addig sajnos a magyar Márka és Traubi szinte teljesen eltűntek. Ugyan mostanában a Márka és a Traubi is kisebb reneszánszát éli, de messze nem olyan közkedveltek, mint külföldi társaik.
Az Almdudler is igen népszerű Ausztriában de még Németországban is. Nálunk is néhol kapható.

Az Almdudlert 1957-ben készítette el először Erwin Klein, vízből, cukorból, szőlő- és almaléből, valamint harminckét különböző alpesi gyógynövényből állítják elő. Íze leginkább a szénsavas almalére hasonlít. Az ital elnevezése az „auf der Alm dudeln" (az alpesi réten jódlizni) kifejezésből származik.
Mostanra már létezik cukormentes és szénsavmentes Almdudler is.

Toni’s apartman

Achenkirch

Eredmény:
Achenkirch déli végében, az Achensee partjától kb. 100m-re található a Toni's apartman. A többszintes épületben több, konyhával, étkezővel, fürdőszobával, terasszal rendelkező, konyhai eszközökkel, ágyneművel, törülközőkkel, hűtővel, TV-vel jól felszerelt apartman található. Úgy tapasztaltuk, hogy főleg a téli síszezont célozza meg az apartman, mely az árakból is látszik, a nyári szezonban kimondottan kedvező az árfekvése. Nyáron is remek hely egy hosszabb-rövidebb, családi vagy baráti nyaralásra. Az alaksorban aszati tenisz szoba, valamint gyerek játszóház is van. Nyáron a közeli kempingben lehet elkérni az apartmanok kulcsát, valamint ott is kell fizetni értük. A szobák teraszáról remek kilátás nyílik a környező 2000m-ert meghaladó hegyekre, illetve a környező sípályákra.

Blindsee

Biberwier

Eredmény:
A Fernpass (Fern-hágó) alatt, fenyőerdők sűrűjében búvik meg a festői Blindsee tengerszem. Az 1093m-en fekvő, 25 mély, sötétkék-smaragdzöld Blindseere pazar kilátás nyílik a Zugspitzblick pihenő- és kilátóhelyről.

Zisterzienserabtei – Stift Stams

Stams

Eredmény:
A napjainkban barokk stílusú több mint 800 éves stamsi Cisztercita apátság (Stift Stams, Zisterzienserabtei vagy Zisterzienserkloster) a tiroli kolostorok egyik gyöngyszeme. Meg kell jegyeznem, hogy a táj sem utolsó, ahol fekszik, hegyek jobbra, hegyek balra, amott egy kis vízesés stb. szóval elég csak annyit mondani Tirolban található, ez a szó mindent elmond. A kolostort Bajor Erzsébet (Elisabeth von Bayern) alapította 1273-ban a fia, Konradin emlékére, aki az utolsó Hohenstauf volt, és akit 16 évesen Nápolyban végeztek ki az ellenségei. A XVI. századik a tiroli uralkodók temetkezési helye volt az apátság, itt található többek között Zsigmond, valamint I. Miksa nem kedvelt második feleségének Bianca Maria Sforzanak a sírja. A kolostor épülete rendszeresen induló vezetéssel látogatható.

Legjobb kártyák

Kaiser-Franz-Josefs-Höhe és a Pasterze

Heiligenblut

Eredmény:
Pasterze

A Großglockner Hochalpenstraße alpesi út végén található 2369m-en fekvő csodálatos pihenőhely méltán Ausztria egyik legközkedveltebb idegenforgalmi látványossága. Kicsit túl közkedvelt is. A hatalmas idegenforgalmat kiszolgáló infrastruktúrát igyekeztek az osztrákok úgy létrehozni, hogy a leghatékonyabb, és igényesebb legyen, de közben a lehető legkisebb környezeti változást okozza. A hegyoldalba süllyesztett több emeletes parkolóház várja az odaérkező autóst. A hatalmas kilátó teraszról pazar panoráma tárul elénk. A Glockner-tömb hegyeire köztük a Großglockner-re (3798m) Ausztria legmagasabb hegyére, a Johannisberg-re és a róla lecsúszó 8km hosszú Pasterze gleccserre. A parkolóház fölött található a „Kaiserstein” (császárkő) mely emléket állít annak, hogy 1856-ban I. Ferenc József is eljött idáig. Lemehetünk a Pasterze kőtörmelékkel átitatott gleccserjegére is, vagy végig gyalogosan, vagy a terasz aljából induló Gletscherbahn-nal egy darabig, és onnan még tovább lejjebb gyalog. A gleccserhez vezető úton a különböző években a gleccser magasságát jelző táblákon nagyon jól nyomon követhető a Pasterze drámai zsugorodása, mely a globális felmelegedésből adódik. Veszélyes a gleccser jegére merészkedni, főleg reggel, ezért több tábla is figyelmezteti a turistát, hogy csak a saját felelőségére lépjen rá. Körültekintően és óvatosan ennek ellenére érdeles közelebbről is megcsodálnunk a gleccser hasadékokkal tarkított felszínét. Fent a kilátóterasz közelében mormota és kőszáli kecske rezervátum található. Mind a két fajt a kipusztulás fenyegette, ezért szigorúan védett állatok.

 

Szt. Péter temető, katakombák és Szt. Margit kápolna

Salzburg

Eredmény:
Szt. Péter temető és Szt. Margit kápolna

A meredek sziklafal tövében a Szt. Péter főapátsági templom mögött találjuk az árkádokkal körülvett 1500 éves temetőt. A temető közepén az 1485-ben épített Szt. Margit kápolna helyezkedik el, melyet sajnos mikor mi ott jártunk júniusban zárva találtunk. A temetőt három oldalról árkádsor veszi körül, ahol családi sírok sorakoznak. A nem túl nagy, szépen rendben tartott, a helyszűke miatt kicsit túlzsúfolt, de hangulatos temetőben nagyon szép régi sírok sorakoznak. Sajnos a turisták özöne nagymértékben lerontja a temető nyugalmat, békét, elmélyülést árasztó hangulatát.

A meredek sziklafalban római korból származó ún. katakombák – Gertrúd-kápolna és Maximus-kápolna – találhatóak, melyek akkoron az istentisztelet helyéül szolgáltak. A sziklafalba vájt meredek fedett lépcsőn 1 euróért juthatunk fel a sziklába vájt, sötét Szt. Rupert imabarlangba, ahol Szt. Virgilius nyugszik, valamint az Aegidius-kápolnába.

Strand

Weyregg am Attersee

Eredmény:
A környező hegyek és a kristálytiszta víz

A falu központjában található fizetős strand szépen kiépített, hatalmas bejárati stéggel, kint a vízen két úszó stéggel. Fürdés közben gyönyörködhetünk az Attersee-t környező hegyek látványában. A kristálytiszta víz nyáron is általában elég hűvös. A parton különböző játékok, csúszda, hinta, kis medence vízköpő sárkánnyal szolgál a gyerekek szórakoztatására. A belépődíj nem túl magas, és 16 órától ingyenes a belépés.

Restaurant Goldene Krone - Arany Korona étterem

Mariazell

Eredmény:

A bazilikával szemben található Goldene Krone Hotel étterme, majdnem olyan jó, mint maga a hotel. Az ételek ízletesek, bőségesek, a választék már nem annyira széles, de azért megfelelő. Mivel a szálloda és így természetesen az étterem is magyar tulajdonban van, és a személyzet is magyar, természetesen beszélnek magyarul. Az étlapon csak két nyelven szerepelnek az ételek, németül és magyarul!, jó érzés ezt látni. Az árak szokásos ausztriai árak, a kiszolgálás egy kicsit lassú volt, de ez valószínűleg annak volt köszönhető, hogy amikor mi ott jártunk a városban pont a közép-európai fúvószenekarok találkozója volt, és tömve volt az étterem, és ehhez a sok emberhez a személyzet száma már egy kicsit kevés volt.

Szent kút – Heilige Brunnen

Mariazell

Eredmény:
A kápolna és az oldalában a Szent kút

A bazilika mögötti úton kell egy kicsit feljebb meni a hegyen, hogy megtaláljuk ezt a csodatévő forrást, melynek a vize folyamatosan folyik. A gazdagon díszített kutat és fölé a kápolnát 1711-ben építették. Számos csodás gyógyulás tartanak számon. A legismertebb, mikor egy 13 éves kisfiúnak szemideg sorvadása volt, a látása egyre romlott. Az orvosok kijelentették, hogy ez a folyamat irreverzibilis, és a fiú megfog vakulni. Elment a kúthoz, megmosta az arcát, és jobban látott. Utána egy hónapon keresztül minden nap elment megmosni a szemét. Majd elment az orvoshoz, aki nem akart hinni a szemének, mert a gyermek teljesen meggyógyult.

Hadtörténeti Múzeum – Heeresgeschichtliches Museum

Bécs (Wien)

Eredmény:

A bécsi hadtörténeti múzeum (Heeresgeschichtliches Museum) közismertebb nevén az Arsenal a világ legismertebb hadtörténeti múzeumaink egyike. Az impozáns épületben igen gazdag kiállítási anyag található, napokat el lehetne tölteni. A múzeum épülete Ludwig Foerster és Theophil Hansen tervei alapján 1850 és 1856 között épült bizánci, spanyol-mór és neogótikus stílusok érdekes keverékében.
A főbejáraton belépve az impozáns előcsarnokba érünk, melyet híres stratégák szobrai (52db) díszítenek. A múzeum megtekintését az első emeleten érdemes kezdeni a kronológiai sorrend érdekében. Kezdve a 30 éves háborútól, majd a törökök elleni háborúkon, Mária Terézián, a Napóleoni háborúkon, az 1848-as forradalom és szabadságharcon át a boldog békeidők hadseregéig. A földszinten folytatódik tovább először az I. világháború, majd a két világháború közötti osztrák haderő és a II. világháború valamint legvégül egy külön kiállítás az Osztrák-Magyar haditengerészetről. A kiállított tárgyak között számos igen érdekes és egyedülálló tárgy található. Például Savoyai Jenő ravatala, Ferenc Ferdinánd halotti maszkja, a szarajevói merényletkor használt gépkocsija, melyen láthatóak a gyilkos merénylet golyónyomai. Horthyról mint tengerészről is szép megemlékező kiállítás található a haditengerészeti részen. Az épület kertjében szabadtéri páncélos kiállítás kapott helyet.

Cím: A-1030 Wien, Arsenal, Objekt 1
Tel: +43 (1) 79561-0
Fax: +43 (1) 79561-17707
E-Mail: hgm.direktion@bmlv.gv.at

A&O Hostel Wien Stadthalle

Bécs (Wien)

Eredmény:

A bécsi külső körúton található a német A&O Hotel és Hostel hálózat bécsi tagja. Közlekedés szempontjából nagyon jó helyen fekszik, közelben van egy metróállomás valamint egy buszmegálló, ahonnan a 48A busz hamar beröppenti az embert a Ringig és a belvárosig. Fiatalabbak akár 20-30 perces gyaloglással is könnyen a belvárosba lehetnek. A jó fekvésnek viszont a zajos környék az ára. Több fajta szobájuk van, mi négyen egy négyágyas szobát foglaltunk saját fürdővel és WC-vel (2009-ben egy éjszakára összesen 66 €-ért). Az ágyneműért külön kell fizetni, ez saját hálózsákkal megspórolható. Reggeli is kérhető természetesen további eurókért. A szobák a hostelek színvonalához képest nagyon kulturáltak, tiszták és rendezettek, újjak a berendezési tárgyak, a zuhanyzó és a WC is tip-top. A relatív tágas előtérben rendes szekrény tükörrel, a szobákban kényelmes ágyak, asztal, székek, TV stb. Nagyon jó, hogy külön van a tusoló és a WC, ezért cserébe viszont ezek a helyiségek elég kicsik, az előtér kárárára nyugodtan megnövelhették volna, főleg a tusolót. A zuhanykabin melletti hatalmas mosdó elfoglalja az öltözésre szánt tér nagy részét, így egy kicsit macerás az öltözködés, kígyó testűek előnyben :), testesebb vendégek nem is tudom, hogy tudják megoldani az öltözködést. Parkolási lehetőség is van a Hostel udvarán kissé borsos 5€/nap árért. Hétvégén szombat déltől, a Hostel melletti utcában ingyenes a parkolás, és általában bőven van hely. A Hostel társalkodójában bár, biliárdasztal, darts és kisebb könyvtár várja a vendégeket. A pultos leányzó nem volt túl kedves, de nem azért mentünk.
Cím: 1160 Wien, Lerchenfelder Gürtel 9-11
Tel.: +43 149  30 48 0 - 3900
Fax: +43 149  30 48 0 - 5190

Sas aréna – madárkert és madárröptető aréna

Landskron

Eredmény:
A Landskron vár keleti részében egy madár kertet és marár röptető arénát alakítottak ki. Ide külön fizetni kell, az állatkertbe és a rendszeres időközönként megrendezett madárröptető show-ra az együttes belépő felnőtteknek 9€ (2009), amennyiben csak az állatkerti rész érdekel minket a belépő felnőtteknek 4€ (2009). Cserébe különböző sasokat, sólymokat, keselyűket, baglyokat, szóval mindenféle ragadozó madarakat láthatunk test- és repülés közelben. Egyszer talán érdemes megnézni egy madárröptető előadást, de mindenki maga döntse el megér-e neki ekkora összeget kiadni egy ilyen látványosságért, ezt leginkább egy több tagú család esetében igencsak megkérdőjelezem.