preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload

Diros (Διρός)

Település ismertető

A szavazás jelenlegi állása:

Eredmény:
9 szavazat

Az Ön véleménye:

Diros (Διρός)

Szavazatszám: 9

Hivatalos honlap:

Leírás [szerkeszt]

Dirost a turisták kizárólag barlangjai miatt szokták felkeresni, főként a híres Vlychada-barlang miatt - azért viszont igencsak érdemes. Mivel jelen sorok írója is hasonlóképpen cselekedett, ezért magáról a településről nem is tud érdemben beszámolni. ;)

Szerkeszt Új kártya

Látnivalók

Neolitikus Múzeum

Diros (Διρός)

Eredmény:

Ezt a múzeumot a Vlychada-barlang felé tartva fedeztük fel. Először azt is hittük, hogy hozzá tartozik, csak bent derült ki, hogy nem így van, ez egy hozzá csatlakozó másik barlangról nyújt ismereteket.

A kis múzeum az Alepotrypa-barlangról mesél, amely már az újkőkorszakban is lakott volt. Először Milosról obszidiánt szállító tengerészek fedezték fel maguknak a jó kis pihenőhelyet, ami még ivóvizet is rejtett. Aztán a neolit emberek belakták a helyet: számos kő-, csont- és rézfegyvert és használati tárgyat is találtak a barlangban, valamint állati és emberi csontvázakat is. Az itteni életnek egy hatalmas földrengés vetett végett, ami beomlasztotta a barlangot, és elzárta a bejáratot. 

(Jegy: 2 € €, nyitva: 08.30-15.00, hétfőn zárva /2010/)

Természet

Vlychada-barlang

Diros (Διρός)

Eredmény:
Vlychada-barlang (Diros)

A dirosi nagy hírnévnek örvendő barlang hivatalos neve Vlychada-barlang, de mindenki csak Dirosként emlegeti. Ez a környék felkapott turistalátványossága, így amikor odaérünk, nem lepődünk meg, hogy hosszú sorokban parkolnak az autók az út mentén. A belépőjegy megváltása után a barlang bejáratához innét még lefelé kell sétálni egy darabot az úton. 

A Vlychada barlangot a mai napig is kutatják. Eddig 14 km hosszan tárták fel. Nagy részében víz van, ami alatt is vannak sztalaktitok és sztalagmitok. Ezek még akkor formálódtak, amikor a tengerszint sokkal alacsonyabban volt, mint manapság. A turisták által látogatható rész 1,5 km, amiből 1,3 km a csónakban megtett szakasz.

A barlang bejáratánál sorban kell állni egy kicsit, de szerencsére nem vészes a dolog, hiába vannak sokan, gyors a haladás. Sok csónak van, egymás után töltik meg őket látogatókkal – igazi nagyüzem :P. Mindenki kap egy mentőmellényt, amit fel kell venni, majd lehet is beszállni, a kormányos már indítja is a bárkát, és kezdődhet az álmélkodás…

Mert a barlang gyönyörű. Önmagában is nagyon szép lenne a sok különleges forma, de még a kristálytiszta víz is növeli a hatást, és így az összkép valami bámulatos. Teljesen elvarázsolódom bent, néhol olyan, mintha valami csillogó, mesebeli kastélyban járnánk. 

Szerencsénk van, mert pont egy olyan kormányost fogtunk ki, aki valamiért lassabb a többinél. Néhány csónak megelőz minket, de egyáltalán nem bánjuk, mert így több ideig lehetünk bent. :) Így is alig győzzük kapkodni a fejünket – s néha nem csak a látvány miatt, hanem szó szerint is, mert vannak olyan részek, ahol csak pár centin múlik, hogy nem fejelünk le egy-két lelógó képződményt. 

De az utolsó pillanatban a kormányos mindig megoldja a dolgot. Boszorkányos ügyességgel lavíroz a néhol nagyon is alacsony mennyezet alatt, vagy a szűk helyeken. Izzad is rendesen, pedig ugye hűvös van, mint a barlangokban általában.

Szinte sajnálom, mikor véget ér a csónakázás, és ki kell szállni. Levezetésnek ott van még a rövidke szárazföldi szakasz, aztán már ki is érünk újra a napvilágra. Nem oda érkezünk, ahonnét elindultunk, hanem egész alacsonyan, a tenger mellett bukkanunk fel. A víz színe – a változatosság kedvéért – gyönyörű itt is, a part mentén világoszöld, ami befelé egyszer csak kékre változik. Van egy egész jó kinézetű strand is, ha valakinek éppen fürdeni támadna kedve benne. 

Összesen kb. másfél órát igényel a barlang (és a mellette lévő kis múzeum)  meglátogatása (ebből a bent töltött idő kb. talán félóra lehetett), ami igazán különleges élmény, úgyhogy teljesen érthető, hogy ennyien jönnek ide megnézni. Olvastam olyan véleményeket a TripAdvisoron, amelyek szerint régen sokkal jobb volt egy ilyen látogatás, mert pl. volt idegenvezetés (most nincs, a csónakosok némán teszik a dolgukat), ezért annyira már nem is javasolják az embereknek, hogy idejöjjenek. Hát, lehet, hogy régen tényleg jobb volt, nem tudhatom, de az biztos, hogy én így is úgy éreztem, hogy vétek lett volna kihagyni! 

(Jegy: 12 €/fő€, nyitva: 08.30-15.00 október-május, 08.30-17.30 június-szeptember /2010/).