preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload

Plitvice

Település ismertető

A szavazás jelenlegi állása:

Eredmény:
69 szavazat

Az Ön véleménye:

Plitvice

Szavazatszám: 69

Hivatalos honlap:

Szerkeszt Új kártya

Természet

Plitvicei tavak

Plitvice

Eredmény:
Vízesések

A természeti szépségekben egyébként sem szűkölködő Horvátország méltán leghíresebb természeti látványossága, mely 1949-óta nemzeti park és 1979-óta az UNESCO világörökség része. Karlovactól kb. 80 kilométerre délre az 1-es út mentén fekszik.

A belépő nem túl olcsó, de megéri arrafelé menni és legalább egy fél napot rászánni, mikor az ember megy vagy jön a tengerparti nyaralásából. Magas, fákkal borított hegyek veszik körül a kékes-zöld, kristály tiszta 19 kisebb-nagyobb tóból és számos különböző méretű vízesésből álló tórendszert.

A természetvédelmi területet körbejáró, kimondottan ide tervezett buszokat a belépőjegy fejében ingyen használhatjuk, így a nehezebben mozgók, vagy akiknek kevesebb az idejük azok is végig tudják járni a parkot. A busz számos helyen megáll így kedvünk szerint, a látványosságoknak megfelelően kisebb szakaszokon is használhatjuk. Mégis, ha tehetjük, érdemesebb inkább gyalog végigjárni, és élvezni a szépségeit.

A legnagyobb tavon két hajójárat is közlekedik, melyek a belépőjegy fejében szintén ingyenesek. A kisebb tavakon és a vízesések mellett szépen kiépített fa pallókon lehet közlekedni. A legnagyobb tó partján gyönyörű környezetben egy tisztáson étterem működik, illetve mellette kisebb fa bódékban különböző helyi ételeket (juhsajtot, mézet, rétest stb.) és egyéb portékákat lehet kapni. Minden évszakban felejthetetlen élményt nyújt.

Külön érdekessége a tórendszernek, hogy itt forgatták a gyermekkorunkból jól ismert jugoszláv vadnyugati filmek több részét, köztük az Ezüst-tó kincsét is.