preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload

Cirill és Metód bolgár templom

A szavazás jelenlegi állása:

Eredmény:
1 szavazat

Az Ön véleménye:

Balkáni vallási központ a Ferencvárosban

Beküldött képek:

  • Sajnos jobbára csak kívülről nézhető meg
Utolsó módosítás:2013-07-23 09:48:12

Leírás [szerkeszt]

A IX. kerület meglehetősen félreeső részén, a Vágóhíd utcának a Fehér Holló utcai kereszteződéshez közeli részén – szemközt a Bolgár Kultúra Házával – találjuk meg a magyarországi bolgár közösség templomát, amely Cirill és Metód oltalmát élvezi. Árkay Aladár tervezte 1931-ben (halála előtt pár héttel fejezve be munkáját).

A különös intézmény története a XIX. századba nyúlik vissza: az 1880-as évek török függetlenségi harcaitól egészen az I. világháború előtti, határviták miatt kirobbant I. és II. balkáni háborúkig, amikor Bulgária két ízben is vereséget szenvedett szomszédaitól, jelentős bolgár menekültáradat jelent meg Európában és különösen a közeli Magyarországon, ahol összesen félmillióra rúgott a honelhagyók száma. Habár közülük számosan továbbálltak vagy hazaköltöztek, azért az 1930-as évek elején még mindig több tízezer bolgár lakott nálunk, főleg a Ferenvárosban. Jellemző módon kertészkedéssel foglalkoztak, földjeik Csepelen és Zuglóban feküdtek (utóbbiban Bolgárkerék és Bolgárkertész utcák máig őrzik emlékeiket).

Első egyesületük a Lónyay utcában alakult 1916-ban (nem véletlen, hogy a közeli Fővám téri I. számú vásárcsarnok megnyitásakor a kofák mintegy 10%-a bolgár), 1923-ban pedig már államközi egyezmények is különféle előnyöket biztosítottak számukra; ennek keretében Bulgária ingyen adott telket a magyar konzulátus, majd követség számára, cserébe pedig Magyarország az itteni bolgároknak földet adományozott templom és közösségi ház céljára: a Vágóhíd utca két szemben álló telkén. A templom mellé eredetileg elemi népiskolát is akartak emelni, de erre forráshiány miatt végül nem kerülhetett sor. A templom viszont áll – sőt, területenkívüliséget élvez), és eredeti funkcióját tölti be, méghozzá mindig Szófiából invitált pópával (a jelenlegi például nem is tud magyarul). Az imaház nem látogatható, csak a bolgár közösség tagjai számára van nyitva.

A templommal szemben álló telken az 1920-as évek végén emeltek egy lakóegyüttest a kolónia tagjainak, amely mellé épült a Bolgár Kultúra Háza.

Szerkeszt

Nincsenek hozzászólások!