preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload

Ferencvárosi közraktárak

A szavazás jelenlegi állása:

Eredmény:
1 szavazat

Az Ön véleménye:

Raktárból kultúrhely

Beküldött képek:

  • A közraktárak megmaradt épületei ma a Bálna része
Utolsó módosítás:2013-10-09 19:26:36

Leírás [szerkeszt]

Az egykori Fővámpalota (mai Corvinus Egyetem) és a mai Lágymányosi híd között a pesti Duna-parton létesültek a főváros közraktárai, ahol a Ferencvárosban – Budapest élelmiszerfeldolgozó központjában (lásd: ferencvárosi gőzmalmok) – felhasznált nyersanyagot és a késztermékeket tárolták, vízen és vasúton lehetett elérni őket.

Az Ulrich Keresztély (Sóház tervezője) asztalán valamikori huszonhat raktár közül mára már csak az 1-es, 2-es, 3-as és a 4-es számú közraktárak maradtak fenn (előbbi a Bálna kultúrközpont része), és részét képezte az együttesnek a valamikori Elevátor ház is. 1944-ig látták el eredeti funkciójukat, akkor az angolszász bombázók jelentős részüket romba döntötték, csak a négy téglaszerkezetű maradt fenn. A Fővásárcsarnok '90-es évekbeli rekonstrukciója idején a kofákat ide helyezték át ideiglenesen, sőt, pár hónapig az az elképzelés is felmerült, hogy a Nemzeti Színház itt kapjon helyet. 2008-ban készítette el egy holland építész a maradék három közraktárra (illetve azok teljes rekonstrukciójára) a Bálna (akkor még: CET) terveit, amelyekből – a szokásos magyarországi huzavona után – 2013-ban lett végül valóság.

Szerkeszt

Nincsenek hozzászólások!