preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload

Nádasdy-laktanya

A szavazás jelenlegi állása:

Eredmény:
10 szavazat

Az Ön véleménye:

Kaszárnyából rendőrség
Utolsó módosítás:2012-10-06 18:00:29

Leírás [szerkeszt]

A Haller utca–(a laktanyáról a nevét nyerő) Nádasdy utca–Tóth Kálmán utca–Vaskapu utca által határolt jelentős méretű tömb az egykori Nádasdy-laktanya.

1896–97-ben a Fővárosi Közmunkák Tanácsa városrendezési tervének eredményeképpen – amely terv eredményezte a nem messze fekvő Gschwindt-gyár eredeti helyéről a Ferencvárosba átköltözését – az eredetileg a mai Szabadság téren álló katonai laktanyát szintén ide, az akkori külvárosba költöztették át egy évvel később (egy időben a népligeti buszpályaudvar mögött nemrégiben kiürített egykori I. Ferencz József gyalogsági és a nem messze, a mostani pénzverde helyén álló lovassági laktanyákkal). A Vágóhíd utca mentén egyébként további három laktanya is volt akkoriban. A Nádasdy katonai funkciója egészen 1950-ig megmaradt (sőt, még '56-ban is tanyáztak itt honvédek), azóta pedig a IX. kerületi rendőrkapitányság és ügyészség székhelye. Ferencváros tehát tekintélyes honvédmúlttal rendelkezik, számos egykorú fénykép, amely az I. világháborúba induló bakákat örökíti meg, errefelé készült.

Nádasdy Ferenc – akinek Sárvárott áll vára – a XIX. században Habsburg hadvezérként ért el sikereket – egészen Berlinig eljutva – az osztrák örökösödési háborúban, így mind a magyar, mind az osztrák fél számára elfogadható névadó lehetett.

Az eredeti struktúrákat belül nagyon jól meg lehet még figyelni. Különleges érdekesség továbbá az épületegyüttes hosszú, téglaburkolatú frontja, ahol embermagasságban számos régi téglába vésett (akár cirill betűs) felirat megtalálható még (bár a felújítás során elvégzett csiszolás eredményeképpen sajnos a korábbiaknál haloványabban), amelyet a Monarchia minden részéből ide vezényelt egykori unatkozó posztosok hagytak ránk örökül.

Szerkeszt

Nincsenek hozzászólások!