preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload

Zwack-gyár

A szavazás jelenlegi állása:

Eredmény:
8 szavazat

Az Ön véleménye:

A Zwack Unicum szülőhelye

Beküldött képek:

  • A Zwack Unicum szülőhelye
Utolsó módosítás:2013-10-09 19:35:08

Leírás [szerkeszt]

A nemzetközileg egyik leghíresebb magyar márka alapítója, Zwack József 1840-ben érkezett Magyarországra Morvaországból, és először a Két Szerecsen udvarban látott hozzá híres párlata főzéséhez. A likőr annyira keresetté vált, hogy hamarosan saját gyár építésébe fogott, mégpedig itt, a Ferencvárosban, a főváros élelmiszeripari központjában: először az Üllői úton, majd 1892-ben még tovább állt mostani helyére, a Soroksári út – Haller utca sarokra, az egykori mészégető-telekre költözött (érdekesség, hogy a kerületben ez idő tájt már üzemelt egy hasonló profilú vállalat, a Gschwindt-gyár). Zwack József haláláig, 95 éves koráig kézben tartotta az ügyvitelt. 1948-ban, az államosítás során természetesen ezt a gyárat is elvették az akkori tulajdonostól, Zwack Pétertől, aki az egyetlen volt azon magyarországi nagyvállalkozók közül, aki még személyesen saját maga tudta visszavásárolni (!) a rendszerváltás után egykori tulajdonát.

Gyermekei, Zwack Sándor és Izabella irányítják ma az Unicum italok készítését, és nagyszerű látogatóközpontot rendeztek be, ahol a gyártással is részletesen megismerkedhetünk.

Szerkeszt

Nincsenek hozzászólások!