preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload

Fővám tér

A szavazás jelenlegi állása:

Eredmény:
5 szavazat

Az Ön véleménye:

Irány a Sóhivatal!

Beküldött képek:

  • A Fővám tér a boldog békeidők képeslapján
Utolsó módosítás:2013-07-22 17:07:40

Leírás [szerkeszt]

A Belváros és Ferencváros határán fekvő teret a XIX. század elején még Salzplatznak nevezték, 1850-ben Sóház tér, 16 évvel később Só tér, még később Fővám tér lett a neve – az elnevezések mind az akkoriban itt álló sóhivatalról származnak.

A sóhivatal eredendően egy tiszteletre méltó intézmény: vámház volt, ami a legnagyobb tömegű és a mindennapi létehez szükséges egyik legfontosabb alapanyagról kapta a nevét. Itt, Pest egykori déli végében vámolták meg ugyanis a beérkező só- és egyéb szállítmányokat, majd a sót ezen a környéken helyezték el. Akkoriban azonban nem állt még a későbbi impozáns vámpalota (a mai Corvinus Egyetem, alias "Közgáz", aminek helyén annak idején csupán egy kis dohányraktár volt), hanem a tér belvárosi oldalán állt az intézmény (erre emlékeztet még a környéken a Só és a Sóház utca). A Sóház egy alacsony, hosszúkás raktárépület volt, ahol a máramarosi sóbányákból ide szállított, szürkés színű sót kockákra vágva, felhalmozva tárolták. A sókereskedés egyébként állami monopólium volt (ennek megfelelően a sóházak az osztrák államhatalom jelképeinek számítottak), a viszonteladók itt és ehhez hasonló sóraktárakban vehették meg a szükséges kiskereskedelmi mennyiséget. A Sóházhoz tartozott egykor több épület is a mai Fővásárcsarnok helyén, amelyben a sóhivatalnokok (sótisztek) laktak.

Szerkeszt

Nincsenek hozzászólások!