preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload

Vaduz

Település ismertető

A szavazás jelenlegi állása:

Eredmény:
25 szavazat

Az Ön véleménye:

Vaduz

Szavazatszám: 25

Hivatalos honlap: www.vaduz.li

Leírás [szerkeszt]

Liechtenstein „fővárosa”, de inkább főfaluja, mivel egész Liechtensteinben egyetlen város sincs. Az egész országban összesen 11 település található. Egy helyi nénitől megtudtuk, hogy Vaduz-t helyesen „vaduc”-nak kell ejteni, ami a német nyelvterületű Liechtenstein esetében így utólag belegondolva nem túl meglepő, azonban visszaemlékezve földrajzi tanulmányaimra állandóan – helytelenül – Vaduz-ként tanultuk.

Szerkeszt Új kártya

Látnivalók

Vaduzi várkastély

Vaduz

Eredmény:

A XIII. században épült Vaduz-i várkastély napjainkban is a Liechtenstein-i hercegi család rezidenciája. A „város” fölötti dobra épült gótikus-reneszánsz erőd, zömök bástyáival és tornyaival tapasztalataink szerint nem látogatható, az útikönyv sem tett említést az ellenkezőjéről. Ott jártunkkor 2008-ban a várat restaurálták, jó részét állványzat takarta.

Egyéb

Bélyeg

Vaduz

Eredmény:
Az első önálló liechtensteini bélyeg 1912-ből

Az aprócska Liechtensteinnek saját kiadású bélyegei vannak. 1912-óta adnak ki bélyegeket. A bélyegkiadás az összes állami bevétel 1/4-ét teszi ki, ezért nem meglepő, hogy Liechtensteinben külön filatéliai minisztérium van, mely az egyik legfontosabb intézmény. Igaz az országra a filatéliai miniszter kijelentése, miszerint „Lehet, hogy mi vagyunk az egyik legkisebb ország, de egyúttal a legnagyobb filatéliai hatalom”. Minden trafikban még a sarki fűszeresnél is lehet bélyeget kapni.