preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload

Egyéb

Bélyeg

Vaduz

Eredmény:
Az első önálló liechtensteini bélyeg 1912-ből

Az aprócska Liechtensteinnek saját kiadású bélyegei vannak. 1912-óta adnak ki bélyegeket. A bélyegkiadás az összes állami bevétel 1/4-ét teszi ki, ezért nem meglepő, hogy Liechtensteinben külön filatéliai minisztérium van, mely az egyik legfontosabb intézmény. Igaz az országra a filatéliai miniszter kijelentése, miszerint „Lehet, hogy mi vagyunk az egyik legkisebb ország, de egyúttal a legnagyobb filatéliai hatalom”. Minden trafikban még a sarki fűszeresnél is lehet bélyeget kapni.

Étel-ital

Nincsenek feltöltve kártyák.

Kultúra

Nincsenek feltöltve kártyák.

Látnivalók

Szt. Mamerta kápolna

Triesen

Eredmény:

A Triesen fölötti szőlődombon, kisebb szőlő ültetvények között található ez az eredetileg a IX.-X. században épült kápolna. 1446-ban a Zürcher-i háborúban megrongálódott. 1450-ben a napjainkban is látható toronnyal építették újjá. 1933-ban tárták fel és 1967-68-ban renoválták. A gótikus kápolna szentélye román stílus. Sajnos ott jártunkkor zárva találtuk, és valószínűleg csak ritkán van nyitva. Mise rendet sem találtunk, így lehet, hogy csak alkalmanként használják. A kápolna előtti kis füves részről remek kilátás nyílik szinte egész Liechtensteinre.

Szt. Lőrinc templom

Schaan

Eredmény:
A községben az útikönyvben szereplő XII. századi katolikus Maria zum Trost templomot keresve, leltünk erre az újtemplomra, ha már ráleltünk megnéztük. Sir Gustav von Neumann tervei alapján épült natúr kőből, neogótikus stílusban 1893-ban. 1968 és 1978 között renoválták Georg Malin tervei alapján. A templom főbejárata előtt az 1929-ben elhunyt János herceg emlékdomborműve található, mely 1932-ben készült, a Schaan-i Gottfried Hilti stúdió jóvoltából. A Maria zum Trost templomot sajnos nem találtuk meg, pedig a helyieket is megkérdeztük, minden bizonnyal nagyobb élmény lett volna.

 

Vaduzi várkastély

Vaduz

Eredmény:

A XIII. században épült Vaduz-i várkastély napjainkban is a Liechtenstein-i hercegi család rezidenciája. A „város” fölötti dobra épült gótikus-reneszánsz erőd, zömök bástyáival és tornyaival tapasztalataink szerint nem látogatható, az útikönyv sem tett említést az ellenkezőjéről. Ott jártunkkor 2008-ban a várat restaurálták, jó részét állványzat takarta.

Sport

Nincsenek feltöltve kártyák.

Szállás

Nincsenek feltöltve kártyák.

Szórakozás

Nincsenek feltöltve kártyák.

Természet

Nincsenek feltöltve kártyák.