preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload

Németország

Ország-ismertető

A szavazás jelenlegi állása:

Eredmény:
272 szavazat

Az Ön véleménye:

Németország

Beutazási és tartózkodási információk [szerkeszt]

Németország az Európai Unió tagja, így magyar állampolgárnak elegendő a magyar személyi igazolvány a beutazáshoz.

Nagykövetség [szerkeszt]

Berlinben van magyar nagykövetség
Cím: Unter den Linden, 76 10117 Berlin
Telefon: +49-30 203-10-0 vagy 203-10 + mellékszám
Ügyelet: 00-49-172-3233-930 (mobil)
Fax: +49-30 229-1314
Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Dr. Peisch Sándor
E-mail: infober@kum.hu
Honlap: www.mfa.gov.hu/emb/berlin

Szerkeszt

Legfrissebb kártyák

Oktoberfest

München

Eredmény:

A müncheni Oktoberfest a világ legnagyobb népünnepélye, egy igazi hatalmas vurstli, hatalmas körhintával, óriáskerékkel, hullámvasúttal és számos különböző vidámparki szerkezettel, céllövöldével, souvenir, vattacukor, sültvirsli és mindenféle árussal és főleg rengeteg-rengeteg sörrel :). 1810 óta évről évre megrendezik a Theresienwiese-n (Terézia-mezőn). Csak a híres müncheni sörfőzdék Spaten-Franziskaner-Bräu, Augustiner, Paulaner, Hacker-Pschorr, Hofbräu és Löwenbräu képviseltethetik magukat, hatalmas sátraikban, erre az alkalomra különleges (magasabb alkoholtartalmú) sört főznek. A legnagyobb sátor 10 000 férőhelyes, a nagyobb sátrakban fúvószenekarok gondoskodnak a jó hangulatról. A használatos söröskorsók régebben 1,069 literesek volt, ma kereken 1 literesek. A sör mellé a sültcsirke a hagyományos étel. Aki még nem volt, még akkor is, ha nem nagyon szereti a sört és/vagy az ilyen típusú rendezvényeket, mindenképpen menjen el egyszer megnézni. Egy külön élmény, teljesen egyedülálló hangulata van.

Az Oktoberfest története a többi tradicionális német ünnepségekhez képest, nem olyan régi keletű. 1810. október 17-én I. Lajos király és Teréz hercegnő esküvőjén München egész lakossága hivatalos volt az ünnepségre. Mivel I. Lajos nagyon kedvelte az antik görög kultúrát, az esemény az antik olimpiai játékok mintájára zajlott le. Az első években ezért inkább sportos jellegű volt az Oktoberfest. A városfal melletti réten nagyszabású lóversenyt hirdettek, azóta hívják Terézia-mezőnek. A lakosság nagy örömére a lóversenyt a következő évben is megtartották. A fesztivál évről évre egyre nagyobb lett, a lóverseny mellet megjelentek a libikókák, körhinták, tekepályák, sorsjegyárusok stb. A XIX. Század végére az Oktoberfest egyre inkább kezdett a mai népünnepélyre hasonlítani. Az időpontot előbbre hozták a kellemesebb, meleg szeptemberbe, azóta csak az ünnepség utolsó hétvégéje nyúlik át októberre. 1880-tól engedélyezték a sör árusítást 1881-ben volt először sültcsirkeárus.

Eddig összesen 24-szer maradt el az Oktoberfest, rögtön az elején 1813-ban a napóleoni háborúk miatt, majd 1854-ben és 1873-ban kolerajárvány miatt, 1866-ban a porosz-osztrák, 1870-ben a porosz-francia háború miatt, majd 1914-1918 között az I. világháború, 1923-24-ben az infláció, 1939-45 között a II. világháború adott okot az elmaradásra. Az I. világháború után 1919-20-ban és a II. világháború után 1946-48 között csak kisebb őszi fesztivált rendeztek. A II. világháború után a 150. (1960) fesztivál kivételével a lovasversenyt már nem rendezték meg. Napjainkban évente már több mint 6 millióan látogatják, egyre több külgöldit vonz.

Palais Sonnenschein

Lipcse (Leipzig)

Eredmény:
Lipcse nyugati részén, csöndes környéken található a Palais Sonnenschein nevű szálláslehetőség. A kívül-belül szép állapotban lévő, liftes, háromemeletes épületben fürdőszobával ellátott, rendezett, tiszta, egyszerűen, de mégis kulturáltan berendezett szobák várják a vendégeket, tiszta ágyneművel, törülközővel, tusfürdővel és samponnal. A szállás egyik hátránya, hogy egy kicsit távol esik a belvárostól, viszont cserébe csöndes, valamint kedvező árfekvésű. Egy éjszakára egy kétágyas szoba két főre 39 € (2010), ez nem tartalmazza a reggelit. Külön kérésre kontinentális reggeli kérhető. Az épületen belül ingyenes wifi hálózat van. A szálláshoz sajnos nem tartozik külön zárt parkoló, azonban a szállás előtt az utcán ingyenes a parkolás, és bőven van parkolóhely.

Münchner Haus

Grainau

Eredmény:
Németország legmagasabban fekvő sörkertje A Zugspitzén (Németország legmagasabb csúcsán 2962m) lévő Münchner Haus felvonó végállomás, kilátó, turista látogatói központ, étterem, teraszos sörkert, shop és posta is egyben. Remek kilátás nyílik innen észak felé az Eibseere és a bajor erdőkre, dél felé meg a Wetterstein hegység csúcsaira, valamint az egymást követő, hófödte, 3000-es Tiroli és észak-olasz Alpok vonulataira. A teraszon lévő tábla büszkén hirdeti, hogy ez Németország legmagasabban fekvő sörkertje :). A Kiszolgálás udvarias, bár egy kicsit várni kellett, mire megjelent a pincér, hogy mit szeretnénk. Az árak nem túl olcsók, de itt mitől is lennének azok, azonban ami a legfontosabb, hogy jó a sör és pazar a kilátás :).

Zugspitzplatt (2588m)

Grainau

Eredmény:
A Wetterstein hegység nyugati végében, a majd 2600m-en fekvő Zugspitzplatt valójában egy fennsík (gleccser völgy), melyet északról a Zugspizte (Németország legmagasabb hegycsúcsa 2962m), nyugatról és délről további 2600-2800m-es hegycsúcsok vesznek félkörívben körül. A fennsík télen kedvelt síparadicsom, nyaranta kedvelt turista célpont. Ide érkezik meg a Garmisch-Partenkirchenből induló, többek között az Eibseenél is megálló Bayerische Zugspitzbahn fogaskerekű vasút, valamint innen a Gletscherbahn kabinos felvonóval feljuthatunk a Zugspitzere is. A fogaskerekű vasút és a felvonó közös épülete egyben remek panorámával rendelkező, kerthelyiséges étterem és shop is. A fennsíkon található a Maria Heimuchung hegyi kápolna.

Carmina Burana

Benediktbeuern

Eredmény:
Carmina Burana egyik lapja - Fortuna kereke 1803-ban a Benediktbauerni bencés kolostorban találtak rá a középkorban itt íródott úgynevezett Carmina Burana versgyűjtemény-kódexre. A Carmina Burana XIII. századi, vándordiákok és szerzetesek által latin, alnémet, ófrancia nyelven íródott, világi verseket tartalmaz. A középkori irodalomtörténet egyik nagyon fontos gyűjteménye. Azon kívül, hogy a hol gyengéd, hol humoros, hol lírikus, hol trágár verseket, vágánsdalokat tartalmazó kódex a középkori világi költészet egyik legfontosabb, legbőségesebb gyűjteménye, azon kívül az alnémet, és ófrancia nemzeti nyelveknek is ez egyik fontos emléke, valamint a latin költészet itt érkezik el a ritmikus és rímes verseléshez.
Carl Orff a Carmina Burana versgyűjtemény-kódex verseinek megzenésítésével alkotta meg az azonos nevű világhírű zeneművét, melyet először 1937-ben mutattak be Frankfurtban.

St. Salvator Stiftskirche

Polling

Eredmény:
A pollingi bencés kolostort (Kloster Polling) a legenda szerint III. Tasziló bajor herceg alapította 750 körül. Az 1803-as szekularizáció idején a kolostort feloszlatták, majd 1805 és 1807 között a kolostor épületei lerombolták. Leginkább csak XVII-XVIII. században barokkosított gótikus temploma maradt meg. A templom érdekessége, hogy a főoltár fölött őrzik az úgynevezett Tasziló keresztet (Tassilo-Kreuz) mely 1230 körül keletkezett, a keresztre feszítést ábrázolja, és lóbőrre festették. A templom másik érdekessége Hans Leinberger Trónuson ülő Madonnáját ábrázoló festménye 1528-ból.

Hagenbeck Állatkert (Tiergarten)

Hamburg

Eredmény:
A Hagenbeck állatkert bejárata némiképp emlékeztet a miénkére A XX. század elején egy tipikus állatkert még inkább egy múzeumra emlékeztetett: kifutó állt kifutó után, minden állatfajtát saját ketrecében mutattak be a megfelelő zoológiai rendszerben. Azonban a Hamburg melletti Stellingenben ekkor valami egészen új intézmény nyitotta meg kapuját.

Az a látogató, aki 1907-ben átlépte a Hagenbeck Állatkert impozáns kapuját, úgy láthatta, mintha az állatok szabadon mozognának. A létrehozó, Carl Hagenbeck merőben újszerű koncepcióval rendelkezett. Nyoma sem volt rácsoknak, ketreceknek, még a veszélyes állatoktól is csak mély árkok védték az embereket. A szabadon belátható kifutók körül a vadak természetes élőhelyét utánzó környezetet alakítottak ki.

Hagenbeck lemondott továbbá a fűtésigényes állatházakról; felismerte ugyanis, hogy még a délen honos állatok is hozzá tudnak szokni az európai klímához. Úgy figyelte meg, hogy az egyes fajták másokkal keveredve, nem pedig elkülönítve tartva gyorsabban és gördülékenyebben alkalmazkodnak – az unalom, egyhangúság minden szempontból nehézzé teszi a beilleszkedésüket, és kedélyüket, egészségüket is veszélyezteti.

Az állatkert közepén gerendákból, drótból szerkesztve és kívülről bevakolva egy mesterséges szirtet emelt, (ilyesmit megtalálunk a budapesti zoo-ban is), amelyen kőszáli kecskék, antilopok szökdécseltek. Előtte egy szakadékban tigrisek és oroszlánok tanyáztak, kifutókat építettek kaméleonoknak és madaraknak. Így együtt alakult ki az úgynevezett "déli panoráma", amely abban az időben, amikor még nagyon kevesen utazhattak távoli vidékekre, az átlagember számára is testközeli egzotikus élményt kínált.

Hagenbeck remekül értett a marketinghez: már egy évvel nyitás előtt "Állatparadicsom" néven harangozta be parkját. Az építkezés során a hamburgiak követhették a kialakítás egyes fázisait, és a sajtó is rendre tudósított a fejleményekről.

Hagenbeck, aki eredetileg állatokkal kereskedett és kiállításokat-látványosságokat szervezett belőlük, már gyermekkorában környezetükben nőtt fel. Apja a XIX. század közepén fókákat mutatott be Hamburgban, amelyek véletlenül keveredtek halászhálókba. A bemutató olyan sikeresnek bizonyult, hogy a család hamarosan egzotikus vadak bemutatásából és kereskedelméből élt.

Az alapító egyébként legnagyobb sikerét egy másik, hasonló "népbemutatóval" érte el, ahol nem csupán állatokat, hanem embereket is bemutatott különböző kulisszák előtt – annak idején a tény, hogy egzotikus helyekről származó embereket állatokkal egy sorban állított ki, nem okozott megütközést.

A Tierpark Hagenbeck személyes szívügye, célkitűzése volt. Koncepciója annak idején forradalminak számított, a kritikusok is csupán annyit vetettek szemére, hogy az állatok szabadsága tulajdonképpen csak illúzió volt. Mégis, az elképzelés annyira sikeresnek bizonyult, hogy mára szinte valamennyi állatkert átvette – az 1907-ben létrehozott intézmény pedig mindmáig fennmaradt.

Legjobb kártyák

Oktoberfest

München

Eredmény:

A müncheni Oktoberfest a világ legnagyobb népünnepélye, egy igazi hatalmas vurstli, hatalmas körhintával, óriáskerékkel, hullámvasúttal és számos különböző vidámparki szerkezettel, céllövöldével, souvenir, vattacukor, sültvirsli és mindenféle árussal és főleg rengeteg-rengeteg sörrel :). 1810 óta évről évre megrendezik a Theresienwiese-n (Terézia-mezőn). Csak a híres müncheni sörfőzdék Spaten-Franziskaner-Bräu, Augustiner, Paulaner, Hacker-Pschorr, Hofbräu és Löwenbräu képviseltethetik magukat, hatalmas sátraikban, erre az alkalomra különleges (magasabb alkoholtartalmú) sört főznek. A legnagyobb sátor 10 000 férőhelyes, a nagyobb sátrakban fúvószenekarok gondoskodnak a jó hangulatról. A használatos söröskorsók régebben 1,069 literesek volt, ma kereken 1 literesek. A sör mellé a sültcsirke a hagyományos étel. Aki még nem volt, még akkor is, ha nem nagyon szereti a sört és/vagy az ilyen típusú rendezvényeket, mindenképpen menjen el egyszer megnézni. Egy külön élmény, teljesen egyedülálló hangulata van.

Az Oktoberfest története a többi tradicionális német ünnepségekhez képest, nem olyan régi keletű. 1810. október 17-én I. Lajos király és Teréz hercegnő esküvőjén München egész lakossága hivatalos volt az ünnepségre. Mivel I. Lajos nagyon kedvelte az antik görög kultúrát, az esemény az antik olimpiai játékok mintájára zajlott le. Az első években ezért inkább sportos jellegű volt az Oktoberfest. A városfal melletti réten nagyszabású lóversenyt hirdettek, azóta hívják Terézia-mezőnek. A lakosság nagy örömére a lóversenyt a következő évben is megtartották. A fesztivál évről évre egyre nagyobb lett, a lóverseny mellet megjelentek a libikókák, körhinták, tekepályák, sorsjegyárusok stb. A XIX. Század végére az Oktoberfest egyre inkább kezdett a mai népünnepélyre hasonlítani. Az időpontot előbbre hozták a kellemesebb, meleg szeptemberbe, azóta csak az ünnepség utolsó hétvégéje nyúlik át októberre. 1880-tól engedélyezték a sör árusítást 1881-ben volt először sültcsirkeárus.

Eddig összesen 24-szer maradt el az Oktoberfest, rögtön az elején 1813-ban a napóleoni háborúk miatt, majd 1854-ben és 1873-ban kolerajárvány miatt, 1866-ban a porosz-osztrák, 1870-ben a porosz-francia háború miatt, majd 1914-1918 között az I. világháború, 1923-24-ben az infláció, 1939-45 között a II. világháború adott okot az elmaradásra. Az I. világháború után 1919-20-ban és a II. világháború után 1946-48 között csak kisebb őszi fesztivált rendeztek. A II. világháború után a 150. (1960) fesztivál kivételével a lovasversenyt már nem rendezték meg. Napjainkban évente már több mint 6 millióan látogatják, egyre több külgöldit vonz.

Szt. Péter templom

Lindau im Bodensee

Eredmény:
Peterskirche kivülről

Lindau egyik legrégebbi és egyik legszebb épülete a Peterskirche, mely a tolvajok tornya szomszédságában található a Schrannenplatz-on. Régebbi keleti része a XI és XIII században épült, míg a nagyobb nyugati része 1425 és 1480 között. Belül idősebb Hans Holbein egyetlen, napjainkra kissé sajnos megfakult freskóciklusa látható, melyet a mester 1485 és 1490 között festette, és mely Krisztus szenvedéstörténetét ábrázolja. A templom 1928-óta az I. világháborúban elesettek emléktemploma, középen egy halott katonát ábrázoló szarkofággal, a falakon, körben a város világháborúban elesett fiainak a neveivel. Sajnos a II. világháború ezt a listát tovább bővítette.

Gästehaus Wittig

Meissen

Eredmény:
Böhöm családi ház Meissen közepén, az óvárostól tíz perc sétával (bár jó kaptatóval) közelíthetjük meg a Wittig család panzióját. Amolyan németes megoldással hatalmas házukban néhány szobát vendégeknek adnak ki. A szobákban nincs semmi különös: tiszták, de elég egyszerűek. Van külön fürdőszoba, benne WC-vel (ősszel nem volt túlfűtve). A két ágy közül az egyik elég nyikorgós. Wifi van, de kódolt (kérésre biztos kapunk hozzáférést). Pozitívum, hogy a szobában vastag mappa van elhelyezve, benne a város és a környék nevezetességeit bemutató brosúrákkal.

A szálláshoz amolyan házi svédasztalos reggeli is jár (előre megkérdezik, mikor óhajtunk reggelizni).

Az árak igen barátságosak: egy főre 25, két főre 35 euró (két éjszaka után 30); ha reggelire nem tartunk igényt, öt eurót megspórolhatunk. Parkolás az udvarban.

(Wittigék közvetlen szomszédai is zimmerferik, talán még olcsóbban is kínálja a szállást egyik-másik)

Bachtaler

Lipcse (Leipzig)

Eredmény:

Jó üzleti fogásként, és minden bizonnyal a salzburgi Mozartkugel mintájára, annak világhírét megirigyelve a Lipcsei Szent Tamás templom, és a Bach múzeum tőszomszédságában lévő Cafe & Conditorei Kandler gyártja és árulja a lipcsei Bachtaler-t (Bach tallért). A marcipánnal és kávékrémmel töltött csokoládé Bach tallér ideális ajándék az otthonmaradt rokonoknak és barátoknak. Mivel sem a marcipánt, sem a kávét nem nagyon szeretem, így eszembe sem jutott megkóstolni, azonban a megajándékozott családtagok és ismerősök szerint nagyon finom és ízvilágban felveszi a versenyt a Mozartkugellel.

Operaház – Sächsische Staatsoper

Drezda (Dresden)

Eredmény:
A Zwinger palota és az Elba folyó között álló Sächsische Staatsoper (szász állami operaház) vagy más néven a Semperoper neoreneszánsz épülete Drezda egyik jelképe. Gottfried Semper tervei alapján épült, aki kétszer is megtervezte az első épület 1838 és 1841 között épült, azonban 1869-ben leégett, ezután Semper újból megtervezte, a második operaház 1878-re készült el. A szövetségesek 1945. február 13-15-i bombatámadása természetesen az operaházat sem kímélte, a háború után kezdődő helyreállítási munkálatok egészen 1985-ig elhúzódtak. A 2002-es árvíz súlyos károkat okozott az épületben, azonban nemzetközi összefogással még ugyanebben az év decemberében ismét megnyitotta kapuit. Az operaház számos világpremiernek adott otthont, például Richard Wagner Tannhäuser és Bolgyó Hollandi operájának, vagy Richard Strauss számos művének.

Zugspitze (2962m)

Grainau

Eredmény:
A Zugspitze 2962m-es magasságával Németország legmagasabb hegycsúcsa, egyben határcsúcs is Németország és Ausztria között. A csúcsról pazar panoráma nyílik észak felé az Eibseere és a bajor erdőkre, dél felé meg a Wetterstein hegység csúcsaira, valamint az egymást követő, hófödte, 3000-es Tiroli és észak-olasz Alpok vonulataira. A csúcson menedékház, shop, posta, turista látogatói központ, étterem, valamint Németország legmagasabban fekvő sörkertje :) várja a felérkező turistákat és megfáradt hegymászókat.
Több módon és úton is feljuthatunk a Zugspitzere, tapasztalt és merész túrázók, hegymászók erősen kitett, klettersteigos úton gyalog Németország és Ausztria felől is feljuthatnak. Normál túrázóknak és turistáknak azonban inkább a felvonót ajánlom, ebből is több akad. Ausztriából az Ehrwald település határából induló Tiroler Zugspitzbahn kabinos felvonóval juthatunk fel, Németország felől két lehetőség közül is választhatunk. Feljuthatunk az Eibsee partjától induló Eibsee-seilbahn kabinos felvonóval egyből a csúcsra, vagy a Garmisch-Partenkirchenből induló, de több helyen így az Eibseenél is megálló Bayerische Zugspitzbahn fogaskerekű vasúttal a 2600m-en fekvő Zugspitzplattig, majd onnan tovább a csúcsra a Gletscherbahn kabinos felvonóval. Azt is megtehetjük, hogy az egyikkel megyünk fel, és a másikkal jövünk le, talán ez a legjobb megoldás, egy ilyen úgynevezett Rundreise a Eibseetől nem olcsó 48€ (2011-ben).
A csúcs alatt pár száz méterre található Németország legmagasabban fekvő meteorológia és magashegyi kutató állomása.

Bayerische Zugspitzbahn, Zahnradbahn – fogaskerekű vasút

Garmisch-Partenkirchen

Eredmény:
Garmisch-Partenkirchenből (705m) indul a Zugspitzplattra (2588m) a Bayerische Zugspitzbahn (Zahnradbahn) fogaskerekű vasút. A vasutat 1928 és 1930 között építették, a teljes hossza 19km, ezalatt 1883m magasságot küzd le. Az Eibseeig (1008m) több megállóhelyen megáll. Valójában innen kezd igazán érdekessé és meredekké válni a pálya. 3,4km alatt fenyőerdőkön keresztül küzdi fel magát a 1640m-en lévő Riffelriss megállóig, ami csak egy pihenő, ahol pár perc és néhány fénykép erejéig áll csak. Innen a vasút végig, 4,9km-en keresztül a Zugspitze gyomrában, 25%-os emelkedőn, alagútban megy fel a 2588m magasan fekvő Zugspitzplattra, ahonnan a Gletscherbahnnal mehetünk fel a Zugspitzere (Németország legmagasabb hegyére 2962m), ahonnét ugyanilyen módon, vagy közvetlenül az Eibseehez az Eibsee-seilbahnon juthatunk vissza. Az Eibseetől egy ilyen úgynevezett Rundreise körutazás (mellyel mind a három közlekedési eszközt igénybe vehetjük (Zugspitzbahn, Gletscherbahn, Eibsee-seilbahn)) nem olcsó 48€ (2011-ben).
Az igen borsos ár ellenére érdemes felmennünk a Zugspitzere, maga a fogaskerekű és a felvonók is külön élmény, azonban csúcsról elénk táruló panoráma igazán pompás.