preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload preload

Szlovénia

Legfrissebb kártyák

GRC Zapolje sportcentrum

Logatec

Eredmény:

A GRC Zapolje sportcentrum Ljubljana felöl a 409-es út mentén, Logatec város határában található ipari park legszélén fekszik. Újonnan épített, hatalmas sportcentrum, melyhez szálloda, hostel, étterem és bár is tartozik. A több szintes csarnokban uszoda, teniszpályák, tollaslabdapályák, fitness terem, szolárium és még ki tudja mi minden kapott helyet. Kerékpár bérlési, internetezési és masszázs lehetőség is van. A szálló vendégei valamennyi sportolási lehetőséget 20% kedvezménnyel, az uszodát és a fitness termet pedig ingyen használhatják.

Gostinsko Rekreativni Center Zapolje Restavracija
Cím: 1370 Logatec, IOC Zapolje III/5
Tel.: 00386 1 759 1 170
E-mail: info@grc-zapolje.si

Cantina Zizola

Piran

Eredmény:
Kis kávézó a Tartini tér sarkában A Tartini tér dél-keleti "sarkában" (már amennyire ilyenről egy ellipszis alakú tér esetében beszélni lehet), több más hasonló vendéglátó hely mellet találni a kis Zizola kantint. Van belső helyiség is, de jó időben érthető módon mindenki a teraszon ücsörög, a város szépségeit bámulva. Tulajdonképpen ez az adottság valószínűleg az egyetlen előnye, egyébként a világon semmi érdekes nincs benne. Egy kávé 1.60E, az import Guinness sör pedig 3.60E.

Sóraktár

Portoroz

Eredmény:
Ez az irdatlan, formátlan hodály volt egykor a sóraktár Portoroz - csakúgy, mint a szomszédos tengerparti városok - a sótermelésből és -kereskedelemből szedték meg magukat. Ez az ipar persze már a múlté, de tanúskodik róla az egykori sóraktár, ami a város nyugati részén, közvetlenül a tengerparton helyezkedik el. Ugyanilyen sóraktárt egyébként Koperben is találhatunk. Szinte el sem lehet téveszteni: egy ormótlan, vastag falú, ablak nélküli kőépület, amelyben állítólag állandó hőmérséklet uralkodik. Őszintén szólva annyira érdektelennek látszott, hogy meg sem álltunk, hogy bemenjünk.

Vintgar-szurdok

Bled

Eredmény:
Deszkapallókon a folyó felett Ha Bled környékén nyaralunk és már elegünk van a fürdőváros renyhe örömeiből, viszont nem érzünk elég erőt a Bohinj-tó körüli hegyekben való hegymászáshoz, remek kis természetbeli kirándulást kínál a Radovna-folyó Vintgar-szurdoka. Kíméletességére jó bizonyíték, hogy nagymama korú turisták is különösebb erőfeszítés nélkül jártják végig a mintegy másfél kilométeres útvonalat (ha oda-vissza tesszük meg, akkor nyilván a kétszerese a táv).

A Vintgar-szurdokot Bledtől észak-keletre, 6-7 km-re északra találjuk, néhány kis falun átautózva; ha gyalog akarjuk megközelíteni, akkor külön túraútvonal szolgál erre a célra. Jól ki van táblázva az irány, könnyű megtalálni, bár aki nem hallott még a helyről, annak a puszta "Vintgar" táblák nem sokat mondanak, akár viking falumúzeum is lehetne.

A szurdokvölgy déli végén parkolhatunk le (idényben elég sokan vannak), belépőjegyet (2011-ben 4E) is kell vásárolnunk a kis faházban, ahol némi étel-itahoz is hozzájuthatunk.

Maga a szurdok hangulatos, hasonlít a Hernád-áttörésre vagy a Tordai hasadékra (bár utóbbinál lényegesen kisebb) azzal a különbséggel, hogy Vintgarnál az útvonal nagyrészt a meredek sziklafalakra épített pallókból áll - ezek elég szűkösek, nem egy helyen a szembeforgalom nem fér el mellettünk, félre kell húzódnunk, és gyerekkocsival (!) ha lehet, másokról eltérően nem próbálkozzunk. Az út első fele elég szép, de a második felénél a folyó megszelídül, nem kínál olyan érdekes látványt, és időről időre különféle korábbi építmények romos maradványai (omladozó hídpillér, vaskerítés) zavarnak be a képbe.

Az út végén a Šum-vízesést találjuk, amely a maga 26 méterével az ország legmagasabb zuhataga. Van itt egy kis menedékház, ahol jégkrémet meg sört vehetünk (illetve ha erről a végéről indulunk a szurdokba, itt vásárolhatjuk meg a belépőjegyet. Innen lesétálhatunk lépcsőkön a vízesés aljához, hogy onnan fényképezzük le a természeti jelenséget. Szerintem nem különösebben érdekes úticél, itt is vízvezeték-csövekkel, kidőlt kerítésoszlopokkal és más hangulatrontó környezeti elemmel találkozhatunk, ami erősen csökkenti az élvezeti értékét.

Vintgar jó kis félnapos, könnyű program lehet, amelyet még kisgyermekekkel is gond nélkül végigjárhatunk. Néhány festői részen kívül azonban különösebben párját ritkító látványra ne számítsunk, inkább élvezzük a sétát.

Bohinj felvonó

Ukanc

Eredmény:
Mint minden valamire való magashegyi üdülőövezetben, a Bohinji-tavat övező hegyekre is vezet felvonó - még ha csak egyetlen vonal is (a térképen feltüntetett többi alkalmatosság vagy sífelvonó vagy teherlift).

Az alsó állomás a tó délnyugati csücskénél, Ukanc településnél található; a parkolóban nem kell fizetni. A szállítási díj (2011-ben) felnőtteknek 9E csak fel, 13E oda-vissza útra. 10 és 18 óra között félóránként jár a 80 személyes kabin. Az alsó és felső állomásokon az ilyenkor szokásos módon kávézó, túrafelszerelés bolt, WC található.

A jó ezer méteres szintkülönbséget néhány perc alatt, lendületesen küzdi le a kabin; a tó felé eső ablakok mellé érdemes állni, ott a legszebb a kilátás - kivéve persze, ha tériszonyunk van. Fentről is gyönyörű panoráma kínálkozik, de természetesen az innen tovább ágazó különböző túraútvonalak jelentik az igazi élményt. Ha lusták vagyunk, még tovább vitethetjük magunkat a négyszemélyes libegőkkel, de ez már csak egy rövid ideig nyújt könnyebbséget, nem spórolunk vele túl sok energiát.

A bohinji lanovkát ajánlom mindazoknak, akik szeretik a magas hegyi kirándulásokat, de az út alsó (kétségtelenül unalmas és megerőltető) egyharmadát szeretnék az izmaiknak megspórolni.

SPIK Hotel

Gozd Martuljek

Eredmény:

A 2009-ben teljesen felújított hotel Spik nyugodt kellemes környezetben várja vendégeit Gozd Martuljekben, mindössze 5 km-re Kranjska Gorától.

Nagyon ízléses lobby kényelmes ülősarkokkal. Nemdohányzó étterem, a' la carte-étterem terasszal, kávézó/bár, Internet-sarok, konferenciatermek és liftek. Napozóterasz napágyakkal és napernyőkkel. Térítés ellenében: mosoda. Parkoló.

Gyerekeknek: Játszószoba és több játszótér. Júliusban és augusztusban heti 3x gyermek animáció 4-14 éveseknek. Külön, fedett gyermekmedence.

24 órás recepció/portaszolgálat, Parkoló (mélygarázs/fedett parkoló), Felvonó/lift, Mosoda, Háziállat vihető, Internet
Internet szoba, Társalgó.

Nyugodt helyen, egy fennsíkon fekszik csodálatos panorámával a szlovén Alpokra. Ideális kiindulópont túrázáshoz.

Legjobb kártyák

GRC Zapolje sportcentrum

Logatec

Eredmény:

A GRC Zapolje sportcentrum Ljubljana felöl a 409-es út mentén, Logatec város határában található ipari park legszélén fekszik. Újonnan épített, hatalmas sportcentrum, melyhez szálloda, hostel, étterem és bár is tartozik. A több szintes csarnokban uszoda, teniszpályák, tollaslabdapályák, fitness terem, szolárium és még ki tudja mi minden kapott helyet. Kerékpár bérlési, internetezési és masszázs lehetőség is van. A szálló vendégei valamennyi sportolási lehetőséget 20% kedvezménnyel, az uszodát és a fitness termet pedig ingyen használhatják.

Gostinsko Rekreativni Center Zapolje Restavracija
Cím: 1370 Logatec, IOC Zapolje III/5
Tel.: 00386 1 759 1 170
E-mail: info@grc-zapolje.si

Száva forrás és vízesés

Ukanc

Eredmény:

Ukanc-tól északnyugatra vezető út végén található Száva menedékház (Dom Savica) meletti parkolóból indul a fizetős, lépcsőkkel és fa korlátokkal kiépített nem túl hosszú turistaút a Száva forrásához és vízeséséhez. Elég ismert és közkedvelt látványosság, így elég nagy a forgalom. Az út végén kis pihenő, ahonnan pazar kilátás tárul a vízesésre. A menedékháztól északra fel a gerincre, majd a Črno jezero tóhoz vezető turistaútról egy jelzett és egy jelzetlen leágazással is eljuthatunk a vízeséshez, azonban innen nem olyan szép a rálátás, viszont ingyenes. A jelzetlen út áthalad egy kis barlang folyósón, majd a meredek sziklafalba vájt üregben halad tovább, itt drótkötél kapaszkodók segítenek a tovább haladásban. Az út egy vasajtóval lezárt barlangbejáratnál ér véget a vízesés mellett. Itt kis vas lépcsőfokokon egy lentebb lévő, de a vízesésre jobb kilátást nyújtó sziklára is lemászhatunk.

Orpheusz-kő

Ptuj

Eredmény:

A város főterén a Várostorony előtt áll az Orpheusz-kő, mely eredetileg egy római faragott márvány kőtábla a II. század első feléből, feltehetőleg Marcus Valerius Verus helyi előkelőség síremléke lehetett. Az 5m magas és 2m széles márvány kőtábla a finom domborművéről kapta a nevét, mely a vadállatokat zenéjével megszelídítő Orpheuszt ábrázolja. A középkorban egészen 1848-ig pellengérként használták, ma a város jelképe.

Gallus pizzeria

Bled

Eredmény:
Bled központjában, a főút hajókikötővel szemközti oldalán a Gadati Center első emeletén található ez a nagyon jó kis pizzéria. Szebb időben a tóra néző teraszáról pazar kilátás nyílik a tóra és a szemközti várra. Március közepei hideg estén mi azért inkább maradtunk a jó meleg belső térben, azonban a hatalmas üveg ablakokon keresztül innen is nagyon szép volt a tó vizén tükröződő éjszakai díszvilágításban pompázó vár és plébániatemplom. A hely egyszerűen de olaszosan, hangulatosan berendezett. Itt láttunk először - később aztán Szlovénia más éttermekben is gyakran előforduló - játéksarkot a gyerekeknek, mely szerintem nagyon jó ötlet. A szülők nyugodtan tudnak étkezni, beszélgetni, sörözni, nem kell otthonról játékokat cipelni, hogy lekössék az unatkozó gyerkőcöket. A kiszolgálás nagyon udvarias, szívélyes és közvetlen volt, bár a pincér elég sokat hibázott, de ezt szívélyességgel kárpótolta. A pizzák kimondottan nagyon finomak, az árak kedvezőek voltak, nyugodt szívvel tudom ajánlani.

Szent György-székesegyház

Piran

Eredmény:
A székesegyház a város kiemelkedő pontja (minden értelemben) Piran látképét szinte mindenhonnan a város legmagasabb pontjára, az északi tengerpart fölé magasodó szirtre húzott Szent György-székesegyház dominálja. A város védőszentjének szentelt templom maga belülről szép, de nem túlságosan rendkívüli - igaz, mivel csak a bejárati rácson át tekithetjük meg, olyan nagyon nincs is módunk szépségei felfedezésére. A XVI. századi, egyhajós épületet velencei olasz mesterek alkotásai díszítik.

Sokkal érdekesebb a templom körüli gyepes teraszról nyíló fenséges látvány: egyrészt Észak felé, a tengerre, másrészt Délre, az alant fekvő város házainak piros cserepes tetőire. Igazán kár, hogy nem helyeztek el itt néhány padot, kellemes hely lenne pihenésre, evésre-ivásra.

A Szent György-katedrálist mindenképpen ajánlom felkeresésre. Ha nem ez lenne a város legmagasabb pontja, amelynek eléréséhez át kell lábolni egész Piranon, akkor remek hely lenne arra, hogy itt kezdjük az egész városnézést. Így azonban, befejezésnek sem utolsó. A templomegyüttes részét képezi az itáliai szokás szerint külön felépített keresztelőkápolna valamint a templomtorony is.

Kveder vendégház

Škofja Loka

Eredmény:
Alpesi vendégfogadó A szlovéniai hegyek között, Skofja Lokától kb. 12 km-re, egy néhány házból álló apró település(rész?)en van a Kveder vendégház. Nagy alpesi fogadóra emlékeztet, szép muskátlikkal, nyugodt környezetben; étkezés közben a felhőbe burkolózó hegyeket nézhetjük az erkélyről. A földszinten nagy étterem van, amelynek teraszán vidám vendégek vagy környékbeliek múlatják az időt hangosan későig, ami okoz kis bosszúságot.

A szobák teljesen átlagosak, a miénknek érdekes módon üvegezett ajtaja volt, amit (ahogy a nagy fürdőszobai ablakot is) reluxával lehetett elzárni a külső tekintetek elől. Wifi van.

Külön érdekesség (főleg gyerekek számára), hogy a háztól néhány száz méterre lovakat, birkákat tartanak a szomszédos gazdák, sőt, egy körülkerített területen őzeket-szarvasokat is látni.

Egy főre egy éjszaka szolid reggelivel 22,5 E.

Skofja Lokából a a 403-as úton kell kifelé indulni, a leágazásoknál ki van táblázva, de előtte nem árt tanulmányozni a honlapon az elhelyezkedést.