Siklósi vár

A siklósi vár légi felvételen

Siklósi vár látkép


A siklósi vár 2011 óta várja látogatóit a felújított termekben, kiállításokkal, korhű berendezésekkel. A vár nagyon népszrű a látogatók körében, mivel érdekes és gazdag látnivalót kínál. Érdekesség, hogy itt forgatták a Tenkes kapitánya filmet, melyet kiállítás keretében feleleveníthetünk.

Siklósi vár információk

Szűkebb utakon és utcákon lehet eljutni a vár bejáratához.

Cím: 7800 Siklós, Vajda János tér 8.

Parkolás:

Két nagyobb parkoló is található a vár közelében. A Felszabadulás utca 43. számú épületen át juthatnak az egyik nagyobb parkolóba, ahonnan egy 5 perces séta után, feljuthatnak a várhoz. A Baross Gábor utca 3. szám mellett található egy másik parkoló, ahol a busszal érkező vendégek is meg tudnak állni. Innen szintén egy 5 perces sétát követően tudnak eljutni a várba. A vár közvetlen előterében is van két kisebb parkoló azoknak, akik nem szeretnének messzebb parkolni.

Siklósi vár nyitva tartás és árak

Szezonálisan változó nyitvatartás! Bővebb infó a Siklósi vár honlapján található.

Belépő árak

 • Felnőtt: 1.900Ft.
 • Diák / Nyugdíjas: 1.000Ft.
 • Gyermek (6-10 éves korig): 700Ft.
 • Pedagógus: 1.000Ft.
 • 70 év felett és 6 év alatt: ingyenes.

Tárlatvezetés kérhető csoportok számára magyar nyelven 45 perces és 2 órás időtartamban vagy angol, német nyelven kb 1,5 órás tartamban külön díjért.

Emellett kutyabarát hely, így kedvencünkkel is meglátogathatjuk ezt a középkori várat.

Siklósi vár története

A várról az első írásos feljegyzés 1294-ből származik. A régészek a legrégebbi részeket, a déli lakószárny pincéjét tekintik Gyula nádor leszármazottjai által épített korai várnak. A vár a nevét az ott élő nemesi családról kapta, akik Siklósinak nevezték magukat. A keletkezését kb. a tatárjárt követő időszakra tehetjük. A Siklósi család 1387-ben szembefordult Luxemburgi Zsigmond királlyal, aki ezért hűtlennek nyilvánította őket, várbirtokukat elkobozta tőlük. Néhány évvel később a nagyhatalmú Garai bárói család tulajdonába került át, akik jelentős mértékben kibővítették. 1440-re már kiépültek a vár védőművei, melyeket az Ulászló király táborában harcoló Hunyadi János erdélyi vajda sem tudott megrendíteni. 1828-tól a Batthyány család lett a tulajdonos, majd Benyovszky Lajos ügyvéd vásárolta meg. A halála után fia, gróf Benyovszky Móric örökölte, aki a közéletben fontos szerepet töltött be. A második világháború után egy teljes évtizedig nem volt gazdája, majd csak az 1955-ben elkezdődő régészeti feltárás és helyreállítás után kapta meg jelenlegi külsejét és szerepét.

A vár felújítása után 2011. májusában nyílt meg a látogatók számára.

Siklósi vár látnivalói

Várkápolna

Felszentelt várkápolna, mely gótikus és reneszánsz stílusokat is bemutat. Mai napig esküvőket és kultúrális eseményeket szerveznek ide. A sekrestyésben egyházi történetikiállítás látható.


Siklósi vár várkápolna.
Várkápolna – Siklósi vár

Gótikus Zárterkély

A 15. Században készített az erkélyt a Gara család számára délnémet mesterek. Az erkély körvonalai a renoválás során kerültek elő, a falba épített díszes kövek kerültek napvilágra. A zárterkély a későgótika korszakában készült kőfaragómesterek által. 

Várbörtön kiállítás

A XVIII. Században hozták létre a nemesi és jobbágybörtönöket, ezeket katonai szálláshelyekből alakították ki. A cellák rendkívül kényelmetlenek és kicsik voltak.

Kínzókamra és börtöncellák

A kiállítás kezdeti formájában 1956-óta elérhető. A helyiség eredetileg kovácsműhely volt. A kiállításon a középkor és a kora újkor legnépszerűbb kínzási és kivégzési módszerek eszközei tekinthetőek meg. A kínzókamrákból lehet átsétálni a nemesi és jobbágycellákba.

Bormúzeum és vinotéka

A siklósi vár bormúzeumában megfigyelhetőek a múlt szőlőtermesztő, borászati és kádáreszközök. A vinotéka a Villányi Borvidék 20 kiváló borászának borait kínálja. Sommelier-nk segítségével a borkultúrába is betekintést nyerhet.

Siklósi vár látkép

A vár területén még számtalan állandó és időszakos kiállítás látható, a teljesen bejárható vár területén:

 • Reneszánsz bútorkiállítás,
 • Középkori fegyvertörténeti kiállítás,
 • I.-II. világháborús kiállítás,
 • Vártörténeti kiállítás,
 • Siklósi szerbek és horvátok kiállítása,
 • Tenkes kapitánya emlékterem,
 • Istókovits Kálmán és Simon Béla siklósi festőművészek kiállítása,
 • Várkápolna,
 • Kanizsai Dorottya rózsakertje,
 • vetítőterem,
 • gyilokjárók,
 • panoráma terasz.

Miután végigjártunk mindent akkor érdemes betérni a Várkávézóba, ahol a panoráma mellett süteményeket, fagylaltkehyheket és kávét is fogyaszthatunk.

Previous
Next

Játékország a siklósi várban

A játékország 2017 augusztusától várja az idelátogató családokat, gyerekcsoportokat. Sokféle játé található itt. Kézműveskedés, építáés nagyméretű fakockákkal, babkonyha, hercegnő és apród ruhák,ban fotózkodás, de kipróbálható pajzsok, kardok.

Családoknak ingyenes belépés, csoportoknak 10-80 főig csoportos belépő vásárolható 5-11 ezer forintért.


Programok a siklósi várban

A vár egyik legnépszerűbb programja a Siklósi Várfesztivál, amely 2019 augusztus 8-11.-ig tart, ekkor számos koncert, rendezvény, gyerekjátékok és reneszánszkori előadások színesítik az odaérkezők napját.

A másik leglátogatottabb program, a Várudvari esték, amely során színházi darabokat, koncerteket, humoristákat hallgathatunk meg.Booking.com

Fotó: pixabay.com, Wikipedia